lauantai 6. elokuuta 2011

Praha: olutta ja historian kuohuja

Praha: erinomaisia oluita ja päälle iso viipale Euroopan historiaa kaikkine kitkerine makuineen. Vencelauksen aukio väräyttää: sieltä on alkanut Euroopan hullu vuosi 1848, siellä ovat marssineet natsit, sitä pitkin ovat vyöryneet Varsovan liiton panssarit ja siellä Vaclav Havel on ilmoittanut kansalaisille kommunistivallen kaatuneen.

Ja sitten on tämä 30-vuotinen sota. Prahasta sekin alkoi, kun protestantit heittelivät katolisia ulos ikkunasta. Myöhemmin katoliset teloittivat protestantteja Vanhan kaupungin aukiolle ja parisenkymmentä irti lyötyä päätä roikkui Kaarlen sillan tornissa. Myöhemmin ruotsalaiset valtasivat Pienen puolen ja yrittivät tulla sillan yli, mutta saivat vastaansa jesuiittojen johtaman vihaisen joukon ja siihen loppui ruotsalaisten Prahan valloitus.

Mahtoiko olla yhtään suomalaista sotilasta Pienen puolen kirkkoja ryöstämässä?

Nyt Kaarlen sillalla kulkevat turistien laumat, kauppiaat myyvät rihkamaansa ja jazzbändi jammailee ristiinnaulitun patsaan juurella.

Herää kysymys kulkijan mielessä: mitä näkee Praha tulevaisuudessa: voiko kuohuva historia todella tasaantua rauhaksi ja demokratiaksi, joka kestää täältä ikuisuuteen?

Ei kommentteja: